27 januari, 2010

Heja Ulf Brånell!

Nu är det dags för alla värmländska barn under 13 år att ta den andra sprutan mot svininfluensan. Hela 90 procent har tagit den första och smittskyddsläkare Olle Wik konstaterar att det inte finns någon anledning till varför de inte skulle ta spruta två.

SIEMs kommentar: Nej, det finns naturligtvis ingen anledning till att skolbarnen ska avstå från att ständigt bära flytväst, skyddshjälm, knäskydd och fallskärm heller, allt kan ju hända. För att inte tala om hur de måste skydda sig mot böldpest, spetälska och sömnsjuka. Kanske kan man trä på dem en jättekondom utanpå? Skadeverkningarna hamnar ju i en annan statistiktabell.

Allt fler drabbas nu av vinterkräksjuka i Sverige, i synnerhet i de södra delarna av landet. Läget ser dock ut att vara helt normalt för säsongen och inte värre än vanligt, förutom på vissa håll inom sjukvården. På sjukhusen i Skåne har några vårdavdelningar fått stänga på grund av kräksjukan. Vinterkräksjukan dröjde ovanligt länge i år, men enligt Smittsskyddsinstitutet sker nu en ökning.
SIEMs kommentar: Tyvärr missade vi att spara det tidningsklipp där Smittskyddet (Annika Linde?) förklarade att det låga antalet insjuknade i vinterkräksjuka berodde på att svenska folket genom svinflunsekampanjen lärt sig att sprita händerna ordentligt.

Ulf Brånells nyhetsbrev innehåller alltid många kloka och tänkvärda reflektioner.
Rekommenderas.

Väder


Mmm, nu är det gott att sitta inomhus och glutta ut på snöyran. Och hoppas att inte alltför många kör ihjäl sig ikväll, eller fryser ihjäl i stillastående bilar. Och att jag orkar laga en köttgryta nu. Börjar bli hög tid, barnen svälter. Det är inte bra. Jobbar som en blådåre (på tiden!, skulle somliga säga) och har inte riktigt tid att reflektera över världen och livet. Nå, det har aldrig varit min specialitet innan heller, så allt är väl som förut, förutom att jag jobbar då, alltså.

22 januari, 2010

Bokklåda



Nu måste jag, med risk för att få en bok slängd efter mig, fundera lite över det här med bokklubbar. Jag är numera bara med i en bokklubb, och detta enbart för att hänga med i bokutgivningen och läsa recensioner. För att genast kolla upp den intressanta boken på nätet...
Och finna den till ett mycket billigare pris där, oavsett om den skickas från U.K. eller U.S.A. Senaste objektet jag fann intressant är en nyutgåva (ännu en) av Alice i Underlandet. Denna gång med illustrationer av Robert Ingpen (varför ändrar han det inte till Inkpen? Taget, jag vet). Kostnad 219:- plus frakt/porto 37:- = 256:- har du varit med i bokklubben i hela fem år kostar den ENDAST 179:- (+37:-) = 216:-
Går jag så in på CDON.COM kostar den 198:-inkl frakt. Inte så stor vinst. Bokus 159:-, ingen fraktkostnad. Samma på Ad libris.
Kan jag tänka mig att läsa den på originalspråket? Självklart! Det blir ju bäst så. Kollar Amazon.
Skickad från England, SEK 113:-, skickad från USA 95:-. OBS. Här har jag dessvärre inte hittat fraktkostnad, men av erfarenhet vet jag att den (kostnaden) inte är stor. OK. Jag förstår att det kostar att översätta etc. etc. men ändå... Jag förstår bara inte hur de överlever?! Bokklubbarna. För det mesta är de ju t o m dyrare än bokhandeln. Nej, jag fortsätter tacksamt att ta emot lästipsen men handlar i princip alltid på nätet.

21 januari, 2010

Doris Svensson, my lady of the day!



Eller den här super(upp)studsiga låten!
Visste du att Janne "Loffe" Carlsson spelade trummor och Bernt Egerbladh spelar orgel i detta eminenta band? Nu vet du.

Ge lite kärlek



Denna låt är SÅ bra! Man blir så studsig och upprymd. Hela skivan med "Doris" är verkligen väldigt bra. "Did you give the world some love today, baby" lyder den korta och snärtiga titeln.
Men vilken titel! Gjorde du det?
Jag gav lite monetär kärlek till Haiti genom Unicef och Läkare utan gränser. Det tycker jag DU ska göra också!

16 januari, 2010

Kulturell lördag


Efter en vernissage och en antikmässa samt en god fika i kulturellt sällskap känner jag mig nu nöjd och mätt denna lördagkväll. Det som mättade mest efter en sugande hungershandel var de crêpes fyllda med räkröra (crème fraîche och dill) och skinkröra (c.f. och pepparrot) samt smält ost uppå. Nästan så det liksom står mig upp i halsen, lite... I källaren spelas det pingis för glatta livet. Själv är jag sååå nöjd med att sitta framför min susande dator i all ensamhet.

Träffade en gammal vän på affären. Hade en halvtimme tidigare läst på facebook att hon hade köpt en "bögscarf" till sin man. Var ju tvungen att fråga vad en sådan var. Tydligen en "punkrutig" scarf. Don´t ask, I tell you. Han hade själv bett om en lila scarf, vilket ju kan kännas som en udda färg, men fick istället en rutig, som inte föll på läppen. Nåväl, tänkte bara att visst är det lite kul med facebook som ger en sån insyn i andras liv, utan att man nödvändigtvis pratar dagligen med varandra? Jag tycker det är en lysande inrättning. Skänker lite trygghet? att veta att min lillebror har åkt slalom idag, att min systerdotter är arg på katter som kissar inomhus, att syrran har skött sina djur och sina odlingar på Farmville, att brorsa nr 2 sitter och dricker vin i sin nya lägenhet. Cosy, liksom. Och allt detta till datorns susande sällskap.

14 januari, 2010

En låt i natten


sjunger Alice Babs för dig på Ri Di radios senaste program. Fjärde programmet; denna gång med enbart kvinnliga artister. Rekommenderas till alla jazzbönor och jazzgossar.

En tår i natten


Drabbades av någon sorts inspiration häromdagen. Jag lät penseln och handen jobba bäst de ville. Så här blev det. Kunde inte avstå från lite text också. Hittade texterna när jag googlade "dikter om sorg".

12 januari, 2010

Dålig mor


Vad är det vi äter ibland? Ikväll stekte jag Scans bacon. Å FY FAAN! Upp i näsan stiger en odör av lik, avskräde, grispiss, adrenalin, skräck,våld samt död. Vämjeligt. Jag avstår med nöje att äta gris i fortsättningen. Hoppade julskinkan i år och ska försöka undvika detta av urinsyra indränkta kött. Inte nyttigt för min kropp har jag fått höra av zonterapeuter och homeopater, och nu är jag onekligen övertygad att hålla med dem. Ändå serverade jag mina barn! Sorgligt, men det smakar ju så gott! Den ena fick väldigt bråttom till you know what en stund senare. Sorgligt, än en gång.

10 januari, 2010

Gharäffah, any one?


Ska det vara en gharäffah? Vill du ha din gharäffah varm eller kall? Gharäffah on the rocks. Hur mår du din gamla gharäffah? Har du sett min gharäffah? Nä, nu skulle det sitta fint med en gharäffah. Gharäffah för dig, va! Nä, aldrig ska jag glömma min gamla gharäffah.

09 januari, 2010

Man kunde tro

att alla barn tycker om att åka i pulkabacken, men det stämmer inte med mitt barn. Han föredrar att dra pulkan själv eller bli dragen. Med barn vet man aldrig. De är oförutsägbara. Lite skrämmande så där. Vem vet vad de tar sig till bakom ens rygg?

07 januari, 2010

Eloge till kvinnan

Vem var Svea? En mycket duglig kvinna, det är tydligt! 1935 satt hon och virade silkesgarn runt en trägalge, vitt och rött, och skapade hjärtan, siffror och bokstäver. När jag köpte den för något år sedan hängde höger sida som ett ledsamt garnsurr. Då tog en annan mycket duglig kvinna, min mamma Ulla, tag i virrvarret och vips kunde man tyda siffrorna! Som synes hänger den gärna ut sig igen så jag måste handskas varligt med Svea.

Amanda KRÄVDE, jag levererar!


Jag tycker iallafall att den är charleston! Kanske ingen riktig vintageskapelse... H&M Impuls hösten 2009. Använd på julafton samma år. Som en marsipangris, precis! Skönt stretchigt material att stoppa julmat uti. Och fladdriga volanger att vippa med. Tänkte modella först men det är svårt att se var klänningen slutar och kroppen tar vid :)

Snöjväder


Snön faller och allt är vitt och kallt. En riktig vinter!

Igår föll snön så kraftigt att hela familjen fick klä på sig och ta spaden i handen. Resultatet blev en snögrotta så fin! Första gången på åratal som jag kommer in med snöstela byxor och vantar, med rosor på kind och ändå varm! I mitt Hälsingeliv, där vintrarna alltid var vita och kalla, kunde vi bygga snögrottor som var utrustade med två rum! Rätt lyxigt, tycker jag. Elliott är snart elva och har först nu gjort sin första snögrotta. Den kommer han nog inte att glömma någonsin, tror jag.

05 januari, 2010

Swing och sprak

Ri Di-radio!
Ett sådant sällsamt härligt nöje att avlyssna dessa unga jazzgossars radioprogram! Cigarettröken, svetten och strumpornas sömmar. Saxofoner och svepande kjoltyg. Sanna mina ord, synden lever! Leve synden!

Morotspiska


En morot på skidor, sen var jag igång igen! Tack gode för lite snabba jobb så man kommer igång efter en alltför lång julledighet. Med hela familjen hemma är det stört omöjligt att göra nåt i jobbväg. Idag fick jag äntligen några timmar i lugn och ro. Peace and quiet. Fortsatte på almanackan som måste göras lätt "töntig" i stilen! Mycket svårare än jag kunde ana. Varför tycker svenskarna om "töntigt"? Eller rättare, de äldre svenskarna. Inte alla, men ack så många. Eller kan det vara så? Att man inte riktigt vågar förnya ett gammalt recept... Det är spännande iallafall, att göra och göra om till förhoppningsvis beställaren blir nöjd.
Lånat bilden av Lasse Åberg. Jag har ätit middag och dansat med honom. 1985. (Jag mötte Lass(i)e kan man säga ;) Det ger mig nog rätten att låna denna bild, tror jag.